Опитайте приставката на Ludsport.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Последвайте ни във

Извън спорта

Изследване откри: ако си говорите сами, значи сте…

Публикувано

на

Хората, които си говорят сами, имат висок интелект и самоконтрол, сочи ново изследване, цитирано от PsyBlog.

Без значение дали си говорите на висок глас или тихо, така че никой друг да не успее да ви чуе – при всички положения ще станете по-фокусирани и ще усилиете мозъчната си мощ.

Този тип „комуникация“ е бил свързан и с по-адекватно вземане на решения, както и с по-ефективното справяне със стресиращи ситуации. Тя помага и за развиването на увереност.

Странно или не, но говоренето сам на себе си е било свързано и с успешното и бързо намиране на загубени предмети – точно както непрекъснатото повтаряне “ключове, ключове, ключове” понякога ви помага да се натъкнете на тях.

Купуваме нови продукти, защото по презумция смятаме, че са по-добри. Разбира се, това е вярно в общия случай, но им…

При изследване на самоконтрола на участниците са били дадени набор от писмени инструкции, които е можело или да се прочетат наум, или на глас – ясно и високо. Резултатите показали, че във втория случай хората са подобрили нивото си на контрол над различните задачи, с които са се занимавали.

Други изследвания сочат, че използването на вътрешния си глас, за да говорите сами на себе си, е помогнало при проблеми с контролирането на импулсивното поведение. Д-р Алекса Тълит например е съавтор на проучване, което е открило, че хората, които практикуват „самоговорене“, упражняват по-голям самоконтрол./Експерт.бг

 

 

Избрано