Опитайте приставката на Ludsport.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Последвайте ни във

Извън спорта

Защо часовникът се носи на лявата китка?

Публикувано

на

За правило е прието часовникът да се носи на лявата ръка. Запитвали ли сте се някога, защо? Всъщност както доста други правила, основата и на това е удобството.

В исторически план са били използвани само джобни часовници. Длъжностни лица са ги носинили в специални, луксозни за времето си, кожени торбички, които били прикрепени за китките им.

Освен, че са били прекалено големи и неудобни, тези часовници са били и много чупливи.

За да ги предпазят от нараняване, те са ги закачали на недоминиращата ръка, като в повечето случаи това е била лявата ръка.

На света преобладават десничари. Затова и по-рядко срещаме хора, които носят часовника си на дясната ръка. Например, докато пишете с дясната ръка е много по-лесно да погледнете часа на лявата. Или пък модерните Smart watch, много по-лесно е да ги използвате с дясната ръка, докато те са поставени на лявата ви китка.

Съществуват мнения, че мъжете трябва да носят часовника на дясната си ръка, а жение на лявата. Това обаче не е подкрепено с аргументи. Може би е култура в определени общности.
В крайна сметка, човек избира да сложи часовник на ръката, която не е доминираща, за да си осигури удобство.

изт. Автор: К.Арейби/provaton.bg

 

Избрано